Norská rybí polévka


Stejně jako bramboračka v Česku, má i rybí polévka v severních zemích podob bezpočet. Základem této bílé polévky pocházející z Bergenu je dobrý rybí vývar, kterým zalijeme světlou jíšku, navrch ji zjemníme ještě smetanou a nakonec vkládáme mušle a krevety.
6–8 osob
treska (mořský vlk nebo jiný bílá mořská ryba)
1 cibule
2 mrkve
1/2 celeru
1 pórek
5 bobkových lístků
10 kuliček pepře
30 g másla
2 lžíce mouky
300 ml smetany
100 ml zakysané smetany
200 g loupaných krevet
250 g mušlí
trochu octa
pepř
sůl
petrželka kudrnka
Z ryby připravíme filety, z nichž odstraníme kůži. Filety uložíme do lednice, později je použijeme.
Kůži spolu s kostrou včetně hlavy použijeme do vývaru. Spolu s cibulí, jednou mrkví, čtvrtkou celeru, bílou částí pórku a kořením ji zalijeme 1,5 l vody, osolíme, přivedeme k varu a „táhneme“ (vaříme pozvolna a pomalu) alespoň hodinu a půl (vyvaříme na cca 1 litr vývaru).
Poté scedíme přes plátýnko a necháme zchladnout.
V hrnci rozpustíme máslo, vsypeme a krátce osmahneme mouku, za stálého míchání zalijeme vývarem, zavaříme, zalijeme smetanou, opět zavaříme, přidáme zbylou zeleninu nakrájenou na tenké proužky, filátka ryby nakrájená na kostičky, ochutíme solí, mletým pepřem, trochou octa a na závěr vhodíme krevety a mušle, 3−5 minut povaříme. Podáváme s nasekanou petrželkou.
Ohodnoťte tento recept: