Pomazánky

Dvě pomazánky - špenátová a rybičková

Pomazánky jsou tolik vděčnou součástí jídelního repertoáru všech zaměstnaných maminek (i tatínků a pilných babiček či činorodých dědečků), chudých studentů nebo jednoduše všech prakticky smýšlejících strávníků. Jsou rychle hotové, podle použitých surovin mohou být velmi výživné, je jich nekonečná řada, pokud je vyrobíte ve větším množství, tak je v chladu a nezměněném stavu uchováte v pohodě i do druhého dne, lze je mazat na všechny možné druhy pečiva čerstvého či trvanlivého, studeného i rozpečeného či opečeného. Jednoduše řečeno – šetří nám čas a plní naše žaludky za všech okolností. Na pomazánky nedáme dopustit a dnes tu máme typy na dvě. Můžete se přesvědčit, že fantazii a chuti se meze nekladou. Tato první, špenátová, má kořeny na Novém Zélandu a můžete ji připravit z mraženého i čerstvého špenátu.

Špenátová pomazánka

200 g mraženého špenátu (lístky, ne protlak)
250 g měkkého tvarohu
lžíce másla (či rostlinného tuku)
200 g sýru feta
2 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje,
sůl
sherry rajčátka na ozdobu

Rozmražený špenát vymačkáme od přebytečné vody a rozmixujeme jej s tvarohem, tukem, česnekem, olivovým olejem a solí (se solí opatrně, budeme přidávat ještě fetu nebo balkán – sýry, které jsou samy o sobě slané, tak ať nepřesolíme). Potom do směsi nadrobte sýr feta nebo balkán, pomazánka tak dostane zajímavou strukturu.

Pak už zbývá jen namazat na pečivo podle vašeho gusta, dozdobit sherry rajčátky a podávat.

Rybičková pomazánka

2 plechovky sardinek v oleji
8 ředkviček
2 vejce vařená natvrdo
sůl

Do misky vyklopte obsah plechovek i s olejem, nastrouhejte ředkvičky a vejce, podle chuti dosolte, vše zamíchejte a na světě je pomazánka lahodná a zdravá.

Ohodnoťte tento recept: 

34 hlasů

Další recepty Celý díl