Kuřecí a vepřový jerk (džérk)

Maso můžete grilovat v troubě, ale lepší je na grilu. Je křehké a jeho přiměřená pálivost se příjemně rozplyne v ústech. Platí zde, že s jídlem roste chuť. Masa sníte víc, než byste čekali.
8–10 porcí
1 menší kuře
8 vepřových kotlet s kostí
2 cibule
10 cm zázvoru
2 čerstvé chilli papričky
8 stroužků česneku
50 ml olivového oleje
100–150 ml vody
12 kuliček nového koření
3 snítky tymiánu
2 jarní cibulky
Kuře naporcujeme a kotlety, chceme-li, zlehka naklepeme.
Do kutru vložíme na větší kusy pokrájenou cibuli, zázvor, chilli papričky a česnek, zalijeme olejem a vodou a rozmixujeme a přelijeme do mísy. Do marinády ještě přidáme drcené nové koření, drhnutý čerstvý tymián, sůl, čerstvě mletý pepř (nemá se mixovat se zeleninou) a zamícháme, vložíme maso, obalíme ze všech stran, posypeme jarní cibulkou nakrájenou na kolečka a necháme odležet, nejlépe přes noc.
Grilujeme pozvolna z obou stran a podáváme s rýží.
Ohodnoťte tento recept: