Ryby a mořské plody

Uzený losos s avokádem

Jako předkrm pro první dámu i vás, milí diváci, zvolili kluci jemný krém z lososa, avokáda a žervé, kterému decentně kontrastuje plátek citronu opečený na olivovém oleji a posypaný vanilkovým cukrem. K plátkům bagetky se podává efektní bylinkové máslo obalené v krustě z drcené hrubozrnné soli.

4 porce

100 g uzeného lososa
100 g žervé
vyzrálé avokádo
snítka kopru
pepř
sůl
2 limetky
2 lžíce vanilkového cukru
olivový olej
bylinkové máslo – 40 g másla, hrst čerstvé řeřichy, hrubozrnná sůl
1 malá bagetka

Máslo pokojové teploty utřeme s řeřichou. Pomocí fólie vytvarujeme z másla váleček, který necháme v lednici ztuhnout.

Lososa nakrájíme na drobné kostičky a v míse jej dobře rozmačkáme s vyzrálým avokádem a žervé. Směs ochutíme nasekaným koprem, pepřem, solí, šťávou z půlky limetky a vše dobře promícháme a uložíme do lednice.

Na pánvi, na pár kapkách rozpáleného olivového oleje, opečeme asi půlcentimetrové plátky limetek do zlatohněda, zasypeme vanilkovým cukrem a zarestujeme.

Máslo vyjmeme z fólie a nakrájíme ho na čtyři stejné dílky, které z půlky obalíme drcenou hrubozrnnou solí (ponecháme-li velká zrna, je sůl příliš agresivní, proto je lépe ji nadrtit na jemnější krystalky; obyčejná sůl není vhodná naopak pro svoji jemnost; možné je i osolit máslo, pak není nutné v soli obalovat).

Na talíř servírujeme kopeček lososového krému, dva plátky limetky, dva plátky bagetky a váleček másla. Vše zlehka pokapeme olivovým olejem.

Ohodnoťte tento recept: 

10 hlasů

Další recepty Celý díl