Ryby a mořské plody

Gefilte fisch a salát z červené řepy s křenem

Gefilte fisch (plněná ryba) je tradiční jídlo připravované o šabatu. Ačkoliv překlad napovídá, že půjde o rybu plněnou, plnit ji nebudeme. Název si ponechala ze starých dob a dnes se připravuje mnohem jednodušším způsobem. Důležité je zmínit, že každé slavnostní jídlo židovské kuchyně musí obsahovat rybu. Tento velmi chutný pokrm z kapra tvoří v kombinaci se salátem z červené řepy jeden z chodů pestrého svátečního stolu.

4–6 porcí

ryba

1/2 kg mletého kapra bez kůže a bez kostí
1 cibule
2 vejce
1 vejce vařené natvrdo

3 lžíce strouhanky
3 lžičky soli
lžička mletého pepře

vývar

3 mrkve
1 cibule
sůl

Mrkev nakrájíme na špalíčky, cibuli na čtvrtky, vložíme do vroucí vody, osolíme a necháme vařit.

Do mletého masa z kapra nastrouháme cibuli, vejce vařené natvrdo (vejce na jemném struhadle), přidáme celá vejce, strouhanku, osolíme, opepříme a dobře propracujeme.

Z těsta tvoříme kulaté placičky (ve tvaru karbanátku), které vkládáme do vařícího vývaru.

Vaříme 10–15 minut, necháme vystydnout, poté v lednici vychladit.

My jsme je ochutnali v teplém stavu ihned po vyjmutí z vývaru a byly také vynikající.

Zeleninu z vývaru můžete použít jako ozdobu.

Další recepty Celý díl