Maso

Vepřová kapsa s bylinkovým máslem a smetanovým rizotem

Bylinkové máslo maso zevnitř nejen úžasně provoní, ale po rozkrojení rozveselí oko každého strávníka. V kombinaci s hutným rizotem je důstojnou porcí pro vyhládlé lyžaře.
Rýže „arborio“ je speciální druh italské krátkozrnné rýže s kulatými zrny, která při tepelné úpravě pouští škrob a je vhodná právě na přípravu italského rizota. Rizoto má být kašovitější konzistence (zrna nejsou rozvařená, avšak soudržná), nikoli sypké.

4 porce

vepřová kapsa

600 vepřové pečeně bez kosti
100 g másla
směs bylinek
2 jarní cibulky
4 stroužky česneku
sůl

Maso očistíme, nakrájíme na silnější kusy, prořízneme kapsu a osolíme.

Máslo vyšleháme s trochou soli, jemně nakrájenou cibulkou, česnekem a bylinkami.

Tímto bylinkovým máslem naplníme kapsy a opečeme je na olivovém oleji pozvolna z obou stran.

rizoto

300 g rýže arborio
malá cibule
30 ml olivového oleje
snítka tymiánu nebo špetka sušeného
400 ml bílého vína
voda nebo zeleninový či masový vývar podle potřeby
20 g lusků cukrového hrášku
50 ml smetany
20 g másla
40 g parmezánu
sůl

Cibuli nakrájíme najemno, na rozpáleném olivovém oleji ji opečeme dosklovata, vhodíme k ní rýži, orestujeme, přihodíme tymián, podlijeme trochou vína, přivedeme k varu.

V průběhu vaření mícháme a doléváme víno a vodu (nebo vývar) do té doby, než je rýže na zkus.

Poté zjemníme smetanou, vmícháme hrášek, máslo a strouhaný parmezán.

Rizoto má mít kašovitou konzistenci.

Ohodnoťte tento recept: 

10 hlasů

Další recepty Celý díl