Ryby a mořské plody

Lososová pěna s bylinkovým želé a řeřichou

Silvestrovské chuťovky jsme se snažili komponovat tak, aby si na své přišli vyznavači jednoduchých specialit i kulinářští kutilové a všichni si pochutnali. Pravda, lososová pěna patří k trochu pracnějším delikatesám. Ale výsledek, jak pro oko, tak pro chuť, stojí za drobet zvýšenou předsilvestrovskou námahu. Oslníte všechny přítomné! Jen upozorňujeme začátečníky kuchaře, aby si nezaměnili želatinu s želé, jak se mnohdy stává. Jen s želatinou docílíte žádané konzistence.

20 porcí

100 g lososa
200 ml smetany na šlehání 33%
20 g práškové želatiny
100 g bílého jogurtu
2 lžíce mléka
1 svazeček pažitky
řeřicha
1 malá sklenička lososového kaviáru
sůl
bílý pepř
panenský olivový olej

Lososa nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme a zalijeme polovinou smetany. Vložíme do mírně vyhřáté trouby (140 °C) a pečeme asi 15 minut.

Mezitím si vyšleháme zbytek smetany a želatinu necháme v kastrůlku ve studené vodě nabobtnat.

Hotového lososa rozmixujeme na kaši a necháme vychladnout.

Do lososa vmícháme čtvrtinu želatiny, kterou jsme si mírně ohřáli (nesmí se vařit), dále přimícháme vyšlehanou šlehačku a směs rozetřeme do formy vyložené folií. Necháme v ledničce ztuhnout.

Pažitku nakrájíme najemno a smícháme ji s bílým jogurtem, osolíme, opepříme a přimícháme zbylé tři čtvrtiny teplé želatiny. Celou směs nalijeme na lososa ve formě a necháme zatuhnout a vychladnout.

Když je vše vychlazené a tuhé, tak krájíme na kostičky asi 1,5 cm. Nandáme na lžíci, ozdobíme kaviárem, vojtěškou a zakápneme olejem.

Ohodnoťte tento recept: 

7 hlasů

Další recepty Celý díl