Saláty

Salát César

Salát César (Caesar) najdete jako stabilní položku amerických menu. Je vyhlášenou specialitou, ale připravit jej podle tradiční receptury je jako hrát si s ohněm či vstupovat na tenký led. Má někdy, bohužel, mnoho nepovedených podob. Původním autorem je údajně kuchař italského původu, který  se usadil v mexické Tijuaně a z nouze, když došly zásoby, vytvořil tento geniální salát. Zásadní však je používat k přípravě římský salát (druh listového salátu, velmi chutného, s výraznou chutí, šťavnatý a křupavý) a nikdy by neměly chybět krutony z bílého pečiva ani parmezán. Filip svoji verzi obohatil o plátky slaniny a špetku kari pro ochucení kuřecích prsou.

4 porce

2 kuřecí prsa
špetka kari
mletý pepř
sůl
olivový olej
4 plátky anglické slaniny
1 římský salát
150 g parmazánu
2 žemle (veku nebo bagetu)

dresink

2 žloutky
střik vinného octa
lžička dijonské hořčice
lžička krystalového cukru
mletý pepř
sůl
100 ml oleje
stroužek česneku
4 ančovičky

Žemle nakrájíme na kostky a ve středně vyhřáté troubě je vysušíme dokřupava.

Česnek a ančovičky nakrájíme najemno.

V míse vymícháme žloutky s vinným octem, cukrem, hořčicí, pepřem a solí dohladka a postupně, za stálého míchání, přiléváme olej, až získáme majonézovou emulzi, vmícháme ančovičky s česnekem a dáme do lednice vychladit.

Kuřecí prsa očistíme, ochutíme špetkou pepře, kari, solí a lehce zakápneme olejem a vetřeme do masa.

Maso opečeme na troše olivového oleje dozlatova společně s plátky slaniny.

Salát natrháme na kousky a promícháme s dresinkem.

Na talíř servírujeme salát, nakrájená kuřecí prsa, slaninu, krutony a zdobíme hoblinami parmazánu.

Ohodnoťte tento recept: 

91 hlasů

Další recepty Celý díl