Pečený candát se středomořskou zeleninou
Candát je ryba dravá a patří mezi nejchutnější sladkovodní ryby. Kluci ji opékali na voňavém másle. Zeleninu zas připravili na způsob jihofrancouzský z oblasti Nice, inspirováni známým ratatouille (čti ratatuj), což je speciální druh zeleninového ragú obsahující především lilky (baklažány), cukety, rajčata. A také stejnojmenný animovaný film právě vysílaný v kinech – geniální krysák Remy tvrdí, že přece „vařit může každý“. Pokud jste neviděli, vřele doporučujeme – určitě se pobaví celá rodina.
4 porce
ryba
4 filety candáta s kůží
50 g másla
sůl
zelenina
1/2 lilku
1/2 cukety
lžíce rajského protlaku
1 červená cibule
2 stroužky česneku
2 rajčata
petrželka
tymián
mletý pepř
sůl
olivový olej
Filety candáta naporcujeme, kůži nařízneme a osolíme.
Z rajčat odstraníme bubáky a nařízneme je, poté spaříme 20–30 vteřin ve vařící vodě, ihned zchladíme a oloupeme. Takto připravená rajčata rozkrojíme, odstraníme semínka a dužninu nakrájíme na kostky.
Lilek a cuketu nakrájíme na kostičky velké asi 1,5×1,5 cm, cibuli na klínky, česnek na plátky.
V hlubší pánvi rozpálíme olivový olej, vložíme lilek a cuketu, orestujeme, vmícháme rajský protlak, zarestujeme, vložíme česnek s cibulí, opět zarestujeme, vmícháme rajčata a bylinky, dochutíme pepřem a solí.
Souběžně si v grilovací pánvi rozpustíme máslo, vložíme na něj candáta kůží dolů, opečeme, otočíme a dopečeme.
Ohodnoťte tento recept: