Ryby a mořské plody

Filátka pstruha na datlovém másle a bramborové noky se šafránem a mátou

Kluci posadili (díky předkrmu) laťku pěkně vysoko. Ale dokážou ji zdolat, poněvadž tento pstruh, ve kterém se snoubí sladko-slané chutě, je famózní. Každý gurmán i gurmet zastříhá ušima nad nedostižnými šafránovými noky.

4 porce

2 pstruzi po 500 g
150 g másla
200 g datlí
citronový pepř
sůl
citron na pokapání

Pstruhy vyfiletujeme podélným řezem od hlavy k páteři. Filátka rozkrojíme a opepříme.

Do pánve vložíme máslo a necháme rozpustit. Vypeckované datle nakrájíme na jemné nudličky, vložíme do másla a krátce restujeme.

Po chvilce přidáme k datlím filátka pstruha a opečeme je pouze kůží dolů. Během pečení rybu přeléváme rozpuštěným máslem. Nakonec osolíme a zakápneme citronem.

Bramborové noky se šafránem a mátou

700 g ve slupce vařených oloupaných brambor
40 g másla
špetka šafránu
snítka máty
250 g polohrubé mouky
1 vejce
sůl

Máslo přepustíme, vložíme do něj šafrán a odstavíme z ohně.

Mátu nasekáme, brambory nastrouháme na jemném struhadle, vlijeme přepuštěné máslo s šafránem, přidáme vejce, mouku, sůl a zpracujeme v hladké těsto.

Z těsta tvarujeme noky, které vkládáme do vařící osolené vody. Jsou hotové, jakmile vyplavou na povrch.

Na tvarování noků vám nabízíme čtyři způsoby. Jsou uvedeny od toho nejjednoduššího k nejobtížnějšímu:

1. Z vyváleného válečku o průměru 2–3 cm ukrajujeme kousky nožem nebo špachtlí a vhazujeme do vody (to je nejjednodušší způsob).

2. Chceme-li však nóbl noky, musíme ještě každý ukrojený nok vzít do ruky a vyválet do tvaru kuličky, a pak jej pomocí hranaté vařečky, špachtle nebo tupé strany nože (nebo ocílky, jak dělali kluci) promáčknout.

3. Nebo ukrojený a v dlaních vyválený nok jemně zmáčkneme vidličkou.

4. Nebo tvarujeme noky pomocí dvou kávových lžiček. Do každé ruky uchopíme kávovou lžičku, jednou nabereme těsto a přendáme ho přes hranu na druhou lžičku. Celý postup opakujeme několikrát, až se nám vytvoří hladký nok s podélnými ostrými hranami. Před posledním přendáním noku ze lžičky na lžičku prázdnou lžičku namočíme. Nok pak hezky sklouzne.

Ohodnoťte tento recept: 

3 hlasů

Další recepty Celý díl