Zeleninová jídla

Bouřlivák (Urnebes salata), pečené papriky a kukuřičný chléb (Srpska proja)

Bouřlivák je příjemně pikantní pomazánka, od které se nemůžete odtrhnout. Nebudete-li právě disponovat dostatkem času, stačí nakrájet francouzskou bagetu, bouřliváka naservírovat do mističek a specialita je na světě.
Pečené papriky jsou další delikatesa středomořského a balkánského typu. K bouřliváku se hodí náramně, jinak papriky můžete přidávat i k jiným pokrmům, např. studeným mísám nebo grilovaným masům. Když už věnujete čas přípravě, zpracujte paprik raději dvojnásobné množství. Někdy se podezřele rychle začnou vytrácet z ledničky a než dorazí návštěva, nemuselo by zbýt zhola nic.
Teplý chléb v této podobě určitě neznáte. V našich zeměpisných šířkách se s kukuřicí jako takovou, takže i kukuřičnou moukou, velmi šetří. Je to škoda, poněvadž kukuřice je štědrým dárcem vlákniny, je bohatá na hořčík a fosfor a řadí se mezi antioxidanty, které odvádějí z těla toxické látky.

4 porce

bouřlivák

400 g balkánského sýra
50 g másla
100 g jemného ajvaru (od Podravky)
50 ml slunečnicového oleje
2 stroužky česneku
1 čerstvá červená paprika
1 káv. lžička mleté sladké papriky
špetka mleté pálivé papriky
špetka mletého pepře

1. rozměklé máslo utřeme s ajvarem, přidáme rozdrobený balkánský sýr, olej, drobně nasekaný česnek, čerstvou velmi jemně nasekanou papriku, mletou papriku, pepř a dobře promícháme. Pokud je balkánský sýr dostatečně slaný, již nepřisolujeme, pouze dejte odležet do ledničky

pečené papriky

8 velkých dužnatých paprik
100 ml olivového oleje
50 ml vinného octa
4 stroužky česneku
sůl
černý mletý pepř

1. papriky spolu s česnekem nakrájeným na plátky opečeme zprudka na pánvi na polovičním množství oleje. Jakmile jsou nahnědlé, vložíme je do většího hrnce, přikryjeme pokličkou a necháme minimálně 20 minut zapařit, aby se lépe loupaly

2. papriky oloupeme, případně zbavíme semínek, skládáme do mísy, lehce prosolíme, zakapeme olejem a vinným octem, přidáme i opečený česnek a necháme v lednici proležet. Nejlepší je příprava den před podáváním

kukuřičný chléb

600 g kukuřičné mouky
3 až 4 lžíce sádla
5 vajec
500 ml horkého mléka
1 lžička soli

1. rozmícháme dvě lžíce změklého sádla (zbylé dvě jsou určené na vymazání plechu a potření horké rozkrájené proji) s vejci, přidáme 300 ml mléka, osolíme a mícháme 15 minut (zkrátit dobu míchání můžete použitím mixeru), přisypeme mouku, nakonec přilijeme zbylé mléko a všechno dobře promícháme

2. pekáč vymažeme studeným sádlem, nalijeme do něho těsto a pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut při 200 °C

3. když proja dostane zlatavou barvu, nakrájíme ji na kostky, lehce je v pekáči promícháme, potřeme zbylým sádlem, vrátíme do trouby, aby se dopekla a dostala pěknou křupavou kůrku

4. proja se podává teplá

Ohodnoťte tento recept: 

12 hlasů

Další recepty Celý díl