Maso

Svíčková Wellington

Svíčková Wellington je sice světoznámá, ale její původ je těžko prokazatelný. Jedna z verzí přisuzuje otcovství Arthuru Wellesleymu, prvnímu vévodovi z Wellingtonu. Nejenže vyhrál bitvu proti Napoleonovi u Waterloo, ale liboval si i ve svíčkové pečeni s houbami, madeirským vínem, lanýži, vše zapečené v listovém těstě, jak prý bylo tehdy velice módní. Vynikající je i s bešamelovou omáčkou.

6 porcí

1200 g hovězí svíčkové pravé
worcester
2 hrsti čerstvých bylinek
mletý pepř
sůl
olej
500 g listového těsta
1 vejce
hladká mouka na vyválení těsta

Očištěný kus masa pokapeme worcesterovou omáčkou, posypeme čerstvými bylinkami, osolíme, opepříme, zakápneme olejem. Vše dobře do svíčkové vetřeme, necháme odležet, alespoň půl hodiny.

Maso zprudka a krátce opečeme ze všech stran a necháme zchladnout.

Listové těsto rozválíme na 5mm silný plát.

Na vyválený plát těsta vložíme maso, okraje odkrojíme a zarovnáme (odřezky těsta ponecháme stranou na ozdobu).

Okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem, maso zabalíme, po stranách utěsníme a přemístíme na plech vyložený pečicím papírem.

V těstě vyřízneme malý otvor (cca 5×2 cm), aby jím během pečení mohla unikat pára a během pečení se nevzdouvalo a nepraskalo.

Na otvor vytvarujeme ze zbylého těsta komínek (uválíme hada a obtočíme kolem otvoru a dozdobíme jím i celou svíčkovou).

Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C 20–30 minut.

Ohodnoťte tento recept: 

52 hlasů

Další recepty Celý díl