Saláty

Pomerančový salát s olivami

Pikantní olivy, sladký a šťavnatý pomeranč, aromatický řapíkatý celer – jedna výrazná chuť vedle druhé a přesto se nepřebijí. Díky olivovému oleji jsou v salátu ve vzájemné harmonii, přesto zůstávají samy sebou.

4–6 porcí

200 g zelených nakládaných oliv
4 větší sladké pomeranče
2 řapíky řapíkatého celeru
olivový olej
čerstvé oregano
mletý pepř
sůl

Pomeranče okrájíme a z dužiny vykrájíme čisté filety. Zbylé skelety nevyhazujeme, šťávu z nich použijeme při dochucování salátu. Řapíkatý celer oloupeme a nakrájíme na jemné proužky. Olivy můžeme ponechat v celku nebo, jsou-li větší či chuťově výraznější, je pokrájíme na kolečka. Pomeranče, celer i olivy vložíme do mísy, zakápneme olivovým olejem, šťávou z pomerančů, ochutíme solí, pepřem a čerstvým oreganem, zlehka promícháme a necháme vychladit.

Ohodnoťte tento recept: 

8 hlasů

Další recepty Celý díl