Různé

Letní závitky

Mnozí z vás znají křupavé asijské jarní smažené závitky plné zeleniny (viz díl Asijská). Dnes jsou na programu letní závitky, odlehčené od smažení, taktéž plné samých dobrot – zeleniny, bylinek, rýžových nudlí, libové vietnamské šunky a vařeného bůčku. Bůčku se nevzdávejte, poněvadž je ho skutečně poskrovnu a jeho tuk je podstatný, poněvadž díky němu se ve vašem organismu dokážou vstřebat všechny vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K), které obsahuje zelenina a bylinky.

4 porce

rýžový papír
200 g vepřového bůčku
50 g rýžových nudlí
200 g vietnamské šunky
hlávkový salát
1/2 salátové okurky
jarní cibule
sojové výhonky
pažitka
vietnamská bazalka
olej

Bůček vhodíme do horké vody a vaříme jej 15 – 20 minut. Poté vyjmeme, necháme vychladnout. Rýžové nudle vhodíme do vařící vody, necháme přejít varem, stáhneme z ohně, necháme nabobtnat, poté scedíme a propláchneme studenou vodou. Zeleninu nakrájíme na tenké, osm centimetrů dlouhé nudličky, stejně tak maso a šunku. Vezmeme si dva čtverce rýžového papíru, jeden před sebe položíme rovně, druhý přes něj přeložíme na koso. (Začátečníci mohou použít 2 a 2 listy rýžového papíru, nehrozí tak snadné protržení.) Rýžový papír navlhčíme pomocí navlhčeného lístku listového salátu. Ke kraji jedné špičky poklademe lístek listového salátu, do něj skleněné nudle (od všech ingrediencí jen trochu) , na ně maso, pažitku, šunku, okurku, sojové klíčky, vietnamskou bazalku, snítku koriandru, máty, meduňky a zavineme závitek: zarolujeme kousek papíru od špičky přes vložené ingredience, přeložíme okraje po stranách a dorolujeme.

rybí omáčka

200 ml vody
1 a 1/2 lžíce cukru
3 stroužky česneku
1/2 chilli papričky
6 lžic rybí omáčky
1 a 1/2 lžíce octa

Závitky se podávají s rybí omáčkou: ve vodě rozpustíme cukr, vmícháme drcený česnek, najemno nasekanou chilli papričku, ocet a rybí omáčku. Závitky se v této omáčce před každým soustem namáčejí.

Ohodnoťte tento recept: 

48 hlasů

Další recepty Celý díl