Vepřová panenka a špenátové ravioli


Překvapíte každého, komu tento pokrm připravíte. Šťavnaté maso a jemnou chuť raviol doladí fantastické pesto. Do pesta místo piniových oříšků kluci použili snadněji dostupnější slunečnicové semínko. Připravit si ho můžete více a ve skleničce jej uchovávat v lednici i několik dní.
4–6 porcí
vepřová panenka
1000 g vepřové panenky
olej
provensálské koření
sůl
pepř
těsto na ravioli
300 g hladké mouky
3 vejce
1 pol. lžíce olivového oleje
1 káv. lžička soli
1 vejce na potření těsta
náplň
1 balení mraženého špenátu
250 g ricotty nebo tučného měkkého tvarohu
100 g nastrouhaného parmezánu
2 stroužky česneku
sůl
čerstvě mletý pepř
pesto
100 ml olivového oleje
2 stroužky česneku
snítka petrželky
snítka bazalky
20 g slunečnicového semínka
20 g parmezánu
sůl
1. začneme od konce a vyrobíme si pesto tak, že najemno nasekáme (nejlépe v elektrickém skútru) česnek, petrželku, bazalku, slunečnicové semínko, strouhaný parmezán, zalijeme olejem, dochutíme solí a necháme proležet
2. těsto na ravioli připravíme stejným způsobem jako na fettuccine (předchozí recept) a dáme odležet
3. z čerstvého nasekaného nebo rozmraženého špenátu důkladně vymačkáme vodu a smícháme ho s ricottou či tvarohem, dochutíme strouhaným parmezánem, solí a pepřem
4. odleželé těsto vyválíme a nakrájíme na dlouhé pláty, široké cca 8 cm, jeden poklademe kopečky špenátové směsi, okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem a přiklopíme druhým plátem. Okolí špenátových hromádek až k samému okraji dobře umačkáme (nesmí zůstat vzduchové bubliny) a rozkrájíme na jednotlivé ravioli čtvercové taštičky velké 8 x 8 cm
5. ravioli vaříme v osolené vodě s olejem cca 4 minuty
6. vepřovou panenku očistíme, popřípadě odblaníme, okořeníme solí, pepřem a provensálským kořením, vcelku ji osmahneme na oleji, vložíme do pekáče a pečeme při 180 °C 10 až 12 minut tak, aby maso bylo šťavnaté a uvnitř růžové
7. na talíř podáváme porci masa, ravioli a přeléváme pestem, můžeme ještě dozdobit hoblinou parmezánu
Ohodnoťte tento recept: