Těstoviny

Spaghetti à la Baker

Mnoho nekalého se v této zemi skrývá pod názvem boloňské špagety. Jsou to převážně ingredience „co dům dá“, do kterých se zpravidla přimíchá sterilovaný hrášek, salám a kečup a podává se to se špagetami konzistence bláta posypané strouhaným Eidamem. Ba, dokonce i v restauracích se lze setkat se zbytky sekané, klobásy či „lanšmítky“ s mraženou zeleninou, která je vhodná tak maximálně do polévky. Jen jednou jsem udělala tu chybu, že jsem si Spaghetti alla Bolognese objednala. Máme toto jídlo v oblibě, ale musíme si je připravovat sami doma, a to následovně:

4–6 porcí

1 kg libového mletého hovězího masa
2 velké cibule
4 stroužky česneku
kousek (asi 1 cm) čerstvého zázvoru
2 lžíce olivového oleje
500 g čerstvých rajčat, popř. 2 konzervy loupaných rajčat
2 zelené papriky
1 mrkev
200 ml červeného vína
250 g čerstvých hub nebo hrst sušených hub
hrst oregana
hrst bazalky
sůl a pepř
balíček špaget
čerstvě nastrouhaný Parmezán

Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a jemně nakrájenou cibuli necháme zesklovatět. Přidáme mleté maso, které ze všech stran zprudka opečeme. Dále přidáme rajčata, papriky, mrkev a houby, podlijeme vínem a vše dusíme pod pokličkou doměkka. Nakonec přidáme zázvor, utřený česnek, oregano a bazalku, osolíme, opepříme dle chuti a ještě krátce povaříme. 

Špagety uvaříme al dente, neboli akorát na skus. Scedíme a podáváme s omáčkou a čerstvě nastrouhaným Parmezánem.

Ohodnoťte tento recept: 

52 hlasů

Další recepty Celý díl