Maso

Hovězí steak s jahodovou omáčkou a opečenou čekankou

Jestlipak jste někdy ochutnali maso s jahodovou omáčkou? Připravit omáčku k masu byla pro kluky nemalá výzva a věřte, zhostili se jí s vynikajícím výsledkem.

4 porce

800 g hovězího nízkého roštěnce
100 ml sweet and chilli omáčky
mořská sůl
olivový olej
20 g másla

800 g jahod
2 špetky čerstvě mletého kardamomu
50 ml růžového vína na zředění omáčky
sůl

100 g másla
2 čekanky
50 ml javorového sirupu
100 g vlašských ořechů
špetka soli
olivový olej

Hovězí roštěnec nakrájíme na porce po 200 g a marinujeme je ve sweet and chilli omáčce, ideálně přes noc. Maso pečeme na pánvi do růžova z obou stran, po upečení osolíme a poklademe plátky másla.

Polovinu dávky jahod rozmixujeme s vínem, ochutíme kardamomem a krátce společně provaříme, aby se uvolnila chuť koření. Do hotové omáčky vložíme těsně před podáváním druhou část nakrájených jahod.

Čekanku nakrájíme podélně na ¼ a na přepuštěném másle ji krátce prohřejeme s javorovým sirupem, zasypeme sekanými vlašskými ořechy. Steak podáváme s jahodovou omáčkou a čekankou, na talíři vše jemně zakápneme olivovým olejem.

Ohodnoťte tento recept: 

6 hlasů

Další recepty Celý díl