Různé

Nadívané kedlubny

Stačí zatáhnout za provázek a překvapení na talíři je odhaleno. Co se skrývá v kedlubnovém dárečku? Šťavnaté maso propůjčilo svoji chuť kedlubně. Ani kedlubna nebyla skoupá a svojí vůní prolnula masovou náplň. Tomu se říká gastronomická synergie a díky ní je výsledná chuť více než vynikající.

4 porce

80 g špeku
300 g mletého masa (hovězí nebo směs hovězí a vepřové)
100 ml piva
2 starší rohlíky
50 ml mléka
1 vejce
petrželka kudrnka
čerstvá majoránka
muškátový květ
sůl
pepř

4 velké kedlubny
2 l silného hovězího vývaru

80 g másla
4 stroužky česneku
10 g čerstvého zázvoru

Housku nakrájíme na kousky a zvlhčíme mlékem. Slaninu nakrájíme na kostičky a vypečeme, přidáme mleté maso, sůl, pepř, muškátový květ, nasekanou petrželku, majoránku, zastříkneme pivem, promícháme a dusíme asi 10 minut, přidáme housku navlhčenou mlékem, opět promícháme a odstavíme.

Kedlubny očistíme a odkrojíme vrchní čtvrtinu. Spodní část kedlubny vydlabeme (když vykrájené vnitřky nesníme, přidáme je do vývaru). Vydlabané kedlubny plníme masovou směsí, přiklopíme odříznutou čtvrtinou, svážeme provázkem, vložíme do vývaru a vaříme asi 20 minut na velmi mírném ohni.

Na pánvi přepustíme máslo, přidáme nakrájený česnek a zázvor, krátce orestujeme. Kedlubny servírujeme v hlubokém talíři s trochou vývaru přelité česneko-zázvorovým máslem.

Ohodnoťte tento recept: 

7 hlasů

Další recepty Celý díl