Polévky

Zámecká polévka z jablek

… je jemná a lahodná, zdánlivě připomíná dětskou výživu, nicméně je určená pro dospěláky a dítka z plenek odrostlá. Když ji ozdobíte kvítky sedmikrásek nebo levandule, pěkně se na vás z talíře usměje a je skvělým úvodem zámeckého menu.

4 porce

6 jablek
100 g cukru
200 ml bílého vína
200-300 ml vody
40 ml rumu
kousek celé skořice
10 g čerstvého zázvoru
špetka šafránu
3 žloutky
1 lžíce bramborového škrobu
špetka soli

Jablka nastrouháme i se slupkou. Do hrnce nasypeme cukr a rozpustíme jej na karamel, přidáme nastrouhaná jablka, promícháme a zalijeme vodou, vínem a rumem. Přidáme skořici, nastrouhaný zázvor a šafrán. Vaříme asi 20 minut.

Z polévky vyjmeme skořici, ponorným mixérem ji rozmixujeme nebo přepasírujeme přes hustý cedník. Polévku přivedeme opět k varu a vmícháme škrobovou moučku rozmíchanou v troše studené vody, povaříme asi 2 minuty, vmícháme žloutky, maličko osolíme a necháme krátce přejít varem. Polévku můžeme podávat jak teplou tak studenou, ozdobit ji můžeme kvítky sedmikrásek.

Ohodnoťte tento recept: 

11 hlasů

Další recepty Celý díl