Córdobská mazamorra


Potěšilo nás, když jsme objevili předchůdkyni gazpacha – španělské tradiční studené zeleninové polévky. Je jí „předkolumbovská“ mazamorra. Ta se na rozdíl od gazpacha obejde bez rajských (do Evropy je dovezl právě Kryštof Kolumbus) a je córdobskou specialitou.
Mazamorra je výborný typ letní polévky, ve které navíc zpracujete starou bílou veku či bílý chléb. Podává se dobře vychlazená.
2-4 porce
200 g střídky bílého chleba nebo veky
2 vejce
2 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
pár kapek vinného octa
sůl
voda na zředění podle potřeby
na ozdobu černé olivy, natvrdo vařené vejce
Do mixéru vložíme starší veku bez kůrky, vyklepneme syrová vajíčka, přidáme olivový olej, česnek, ocet, vodu a vše rozmixujeme v hladkou a hustou polévku.
Ohodnoťte tento recept: