Andaluské krokety


Andaluská specialita, kterou jinde na světě nenajdete a v sevillské Casa Robles přidávají do mléka ještě snítku máty, která přidá kroketám příjemné pepermintové aroma a chuť. Krokety patří mezi známé tapas – malé předkrmy, jejichž podáváním je Andalusie proslulá.
1/2 litru mléka
snítka máty
2 lžíce olivového oleje
1 malá cibule
150 g vařeného kuřecího masa
50 g sušené iberské šunky
4 vrchovaté lžíce hladké mouky
sůl
2 vejce
200 g strouhanky
olivový olej na smažení
Mléko svaříme s mátou. Na rozpáleném olivovém oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibulku, kuřecí maso, stejně tak iberskou šunku (nebo jakoukoliv jinou sušenou), orestujeme, zasypeme moukou, osmahneme a za stálého míchání přiléváme mléko (předem z něj odstraníme mátu) a uvaříme hustý bešamel, který necháme vystydnout. Z bešamelu tvarujeme malé kroketky, nejdříve mezi dlaněmi utvoříme kuličku, pak váleček, máčíme v rozšlehaném vejci, obalíme ve strouhance a smažíme v olivovém oleji dozlatova.
Ohodnoťte tento recept: