Polévky

Chřestový krém

Do chřestového krému zpracujte všechny odřezky a zbytky chřestu. Polévka je velmi chutná a jemná. Kdysi jsem ji ochutnala v odvážné kombinaci s citrónovou zmrzlinou a špetkou chilli a musím říct, že výsledek byl výborný.

4 porce

4 porce
400 g odřezků z chřestu (stonky, slupky)
8 stonků celého chřestu
80 g másla
2 lžíce mouky
1 l zeleninového vývaru
250 ml smetany ke šlehání
bílý pepř
sůl

Z chřestu odřízneme hlavičky, zbylé stonky nakrájíme na špalíčky včetně dřevnatých konců.

Na rozpuštěném másle orestujeme špalíčky chřestu, zasypeme moukou, osmahneme, zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme, opepříme a vaříme 20-30 minut. Poté rozmixujeme, přecedíme přes hustý cedník, přidáme hlavičky chřestu a krátce povaříme. Podáváme s bylinkou, např. kerblíkem, doplnit můžeme např. osmaženým sezamem.

Ohodnoťte tento recept: 

68 hlasů

Další recepty Celý díl