Maso

Papoutsaki

Příprava plněného lilku je oproti předešlým extra snadným receptům o málo složitější. Ovšem péče věnovaná každému kroku stojí za následný kulinářský zážitek.

4 porce

2 lilky
1 velká cibule
500 g mletého masa (mix vepřové a hovězí)
2 oloupaná nakrájená rajčata (nebo 4 lžíce drcených)
hrst sekané petrželky
pepř
sůl
olivový olej

bešamel

500 ml plnotučného mléka
100 g másla
2 lžíce hladké mouky
1 vejce
sůl

2 celá rajčata
300 g mozzarely

Lilky rozkrojíme podélně napůl, na řezu je osolíme a necháme pustit vodu.

Cibuli nakrájíme na kostičky, osmahneme ji na olivovém oleji dosklovata, opečeme na ní mleté maso, přidáme rajčata, sekanou petrželku, osolíme a opepříme.

Připravíme bešamel, který je, jak sami poznáte, hlavně o míchání. Do kastrolu vlijeme půl dávky mléka, přidáme máslo a přivedeme k varu. Ve druhé polovině mléka rozmícháme mouku a za stálého míchání zavaříme do vroucího mléka, osolíme, nakonec vmícháme celá vejce. Stále mícháme a mícháme až do prochladnutí.

Lilky vymačkáme od vody, osušíme a osmažíme prudce a krátce z obou stran v olivovém oleji. Přendáme na papírové ubrousky, necháme okapat přebytečný olej a dužinu na straně řezu pomocí lžíce vmáčkneme dovnitř, takže se nám vytvoří lilkový korpus pro plnění. Lilky plníme masovou směsí, poklademe bešamelem, plátky rajčat a posypeme strouhanou mozzarelou. Zapékáme v troubě vyhřáté na 180–200 °C asi 30 minut.

Ohodnoťte tento recept: 

19 hlasů

Další recepty Celý díl