Maso

Zajíc pečený v zázvoru s chilli-banánem a granátovým jablkem aneb Šlechtic mezi afrodiziaky

Co nám brání upéct si v některý listopadový den chutné zaječí maso! Vždyť listopad je měsíc, kdy začíná lovecká sezóna, a tak zbývá jen zatopit v krbu a prožít kýčovitě romantický večer. Chybí-li krb, otočíme uzávěrem ústředního topení a zvuk praskajících polínek nahradíme tóny líbivé hudby (žánr podle vlastní chuti), otevřeme láhev dobrého vína a pustíme se do vaření.

Zaječí maso je velmi chutné, lehce stravitelné, jemné a posilující zároveň (na rozdíl od tučných jídel a uzenin – převtělených tlumičů vášní). A proto: chceme-li být (nejen v listopadu) čiperní a štíhlí, jezme maso zaječí!

2 porce

2 zaječí zadní stehna
2 lžíce čerstvého zázvoru
½ limetky
2 špetky drceného kardamomu
50 g sušených fíků
50 g vyloupaných pistáci
100 g cibule
50 ml olivového oleje
100 ml kvalitního sladšího bílého vína
100 ml vody
sůl
2 banány
50 g másla
20 g cukru
30 g sladkokyselé chilli omáčky
1 granátové jablko

Zaječí stehna očistíme a osolíme.

Cibuli nakrájíme na klínky a na oleji ji v pekáči lehce orestujeme, přidáme na čtvrtinky nakrájenou limetku, pistácie, nasekaný nebo nastrouhaný zázvor a fíky.

Do základu vložíme stehna, promícháme, zalijeme vínem a vodou, ochutíme kardamomem.

Pečeme přiklopené ve vyhřáté troubě na 160 °C asi 1,5 hodiny. Na posledních 20 minut odklopíme a dopečeme.

Omyté banány i se slupkou podélně a příčně rozkrojíme a posypeme cukrem. V pánvi rozpustíme máslo, vložíme banány a opečeme dozlatova. Přidáme sladkokyselou chilli omáčku a prohodíme.

Granátové jablko rozkrojíme a vydlabeme dužnatá jádra. Přimícháme k banánům a už neprohříváme.

Ohodnoťte tento recept: 

2 hlasů

Další recepty Celý díl