Vařený pórek s vejcem, ranými brambory a koprovou omáčkou


V Česku by se našly zástupy nepřátel koprové omáčky, hlavně mezi střední generací.
Dnes vám, doufejme, naši kluci vyvrátí zaryté předsudky a naučí vás, že i koprovka (dokonce bez masa a bez jíšky) může být lahůdková.
Jak říká Mistr kuchař Jaroslav Sapík z Klokočné: „Žádná kuchyně není špatná, jsou jen dobří a špatní kuchaři.“ A to samé platí i o koprové omáčce…
4 porce
pórek
800 g pórku
svazek čerstvých bylinek (tymián, bazalka, kerblík, zelená petrželka)
vinný ocet
celý pepř
sůl
2 vejce uvařená natvrdo
brambory
400 g raných brambor
50 g másla
pažitka
omáčka
25 g másla
50 g jarní cibule
200 ml zeleninového vývaru
300 ml smetany ke šlehání
čerstvý kopr
čerstvě mletý pepř
sůl
Porce pórku vaříme na skus 3-4 minuty ve vodě s čerstvými bylinkami, ochucené octem, solí a kuličkami celého pepře. Jarní malé brambory uvaříme ve slupce a nakrájíme na půlky, které opečeme na másle, osolíme a přidáme jemně sekanou pažitku.
Jarní cibulku nakrájíme nadrobno, zpěníme na másle a zalijeme smetanou a vývarem, necháme zredukovat na poloviční množství. Omáčku na závěr ochutíme čerstvým koprem, solí a bílým pepřem.
Porci pórku servírujeme s bramborami, půlkou vejce a přelijeme koprovou omáčkou.
Ohodnoťte tento recept: