Moučníky a cukroví

Francouzská snídaně

Recept na croissanty, jejichž výrobu jste zhlédli v Café Savoy

4 porce

plundrové těsto

500 g hladké mouky,
300 ml mléka,
250 g másla,
50 g krupicového cukru,
10 g droždí,
špetka soli

náplň

100 g čokolády na vaření,
moučkový cukr na posypání

bílá káva

instantní káva,
plnotučné mléko

Na pečícím papíře roztlučeme kostku másla na výšku 3–4 mm a vložíme do lednice ztuhnout.

V míse smícháme mouku s droždím, cukrem a vlažným mlékem. Vypracujeme hladké těsto, které zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kynout asi půl hodiny. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále do tvaru obdélníku o výšce 1 cm. Na střed těsta položíme máslovou placku, z každé strany přeložíme těsto přes máslo a rozválíme na obdélník. Ten pak přeložíme na třetiny a opět rozválíme. Tento postup zopakujeme ještě čtyřikrát. Mezi každým rozválením těsto vložíme na chvíli do lednice.

Připravené těsto rozválíme na obdélník o výšce 1 cm a šířce 15 x 20 cm.

Vykrajujeme z něj trojúhelníky, na střed klademe 2 kostky čokolády. Trojúhelníky balíme od širší strany k cípu. Croissanty klademe na plech vyložený pečícím papírem, vždy špičkou dolů (tak se nám při pečení nerozbalí). Před pečením je necháme ještě 30 minut na teple vykynout, pak pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C asi půl hodiny. Upečené croissanty poprášíme moučkovým cukrem.

Ohodnoťte tento recept: 

41 hlasů

Další recepty Celý díl