Polévky

Soljanka

Tradiční ruskou polévku boršč jsme vařili vloni a recept na něj najdete v dílu Filmařská. Jak jsme se však dozvěděli, v Rusku je víc než boršč populárnější polévka soljanka. Má velmi výraznou chuť, a to díky silnému masovému vývaru, láku z okurek (v Rusku se okurky nakládají do nálevu slaného, ale my to zkusili s tradičním českým lákem a výsledek byl vynikající) a bohaté polévkové vložce. Taková polévka vás postaví na nohy, ať je sebehůř. Podávat ji můžete se zakysanou smetanou.

8-10 porcí

2 l vývaru z hovězího masa
200 g rajského protlaku
150 g vařeného hovězího masa
150 g vařeného vepřového jazyka
150 g vařených vepřových ledvinek
150 g vepřové šunky
150 g párků
700 g nakládaných okurek včetně nálevu
100 g mix oliv černých a zelených
1 citrón
snítka kopru
pepř
sůl

1. Do vařícího vývaru přidáme rajský protlak a všechny ingredience nakrájené na nudličky, olivy na plátky, dolijeme lákem z okurek, osolíme a opepříme, krátce povaříme.

2. Do talíře s polévkou vložíme plátek citrónu a střapeček kopru.

Je zvykem vedle do misky servírovat kysanou smetanu, kterou si každý do polévky přidává podle své chuti.

Další recepty Celý díl