Pomeranče v čokoládě se smetanovým krémem a pomerančovou trávou


Tento výborný a efektní moučník je jednoduše luxusní tečkou za dnešním pomerančovým menu a není zdaleka tak náročný, jak se zdá. Jen musíme začít od toho správného konce a postupovat krok za krokem.
6 porcí
1. Pomerančová tráva
4 pomeranče (použijme kůru)
200 g krupicového cukru (150 g do vody, 50 g na obalení)
300 ml vody
Pomocí škrabky sundáme kůru z omytých pomerančů, tu provaříme v rozvaru ze 150 g cukru a vody. Vaříme tak dlouho až kůra zesklovatí, pak ji scedíme a obalíme ve zbytku (50 g) cukru. Necháme zaschnout.
2. Pomeranče v čokoládě
4 pomeranče
100 g bílé čokolády
200 g hořké čokolády na vaření
200 ml šlehačky
Bílou čokoládu pozvolna rozpustíme na vodní lázni. Takto připravenou čokoládou vytřeme pomocí štětce papírové košíčky, které necháme ztuhnout.
Mezi tím si zahřejeme smetanu s čokoládou tak, aby se spojily.
Z pomeranče vykrájíme segmenty, které i společně se štávou přidáme do rozpuštěné čokolády se smetanou, promícháme a nalijeme do čokoládových košíčků.
Necháme alespoň 2 hodiny v chladu.
Než nám v košíčku ztuhnou, vyrobíme si další část ozdoby, a to karamelové křupínky.
3. Karamelová křupínka
150 g cukru krupice
1 kávová lžička medu
Než čokoláda ztuhne, připravte si ozdobu číslo dvě.
Cukr utavíme na karamel přidáme med, promícháme a pomocí lžičky rozetřeme na teflonový nebo pergamenový papír.
4. Smetanový krém
3 žloutky
50 g cukru krupice
pár kapek pomerančového likéru
100 ml šlehačky
Žloutky s cukrem vyšleháme na vodní lázni do husté pěny, přidáme pár kapek pomerančového likéru jen na ovonění, sejmeme z lázně a šleháme do vychladnutí.
Do žloutkového základu zlehka vmícháme našlehanou šlehačku.
Po dvou hodinách vyjmeme košíčky z papírových obalů, na talíř nalijeme smetanový krém, do kterého posadíme košíček, posypeme jej pomerančovou trávou a zapíchneme do něj karamelovou křupínku.
Ohodnoťte tento recept: