Moučníky a cukroví

Pomeranče v čokoládě se smetanovým krémem a pomerančovou trávou

Tento výborný a efektní moučník je jednoduše luxusní tečkou za dnešním pomerančovým menu a není zdaleka tak náročný, jak se zdá. Jen musíme začít od toho správného konce a postupovat krok za krokem.

6 porcí

1. Pomerančová tráva

4 pomeranče (použijme kůru)
200 g krupicového cukru (150 g do vody, 50 g na obalení)
300 ml vody

Pomocí škrabky sundáme kůru z omytých pomerančů, tu provaříme v rozvaru ze 150 g cukru a vody. Vaříme tak dlouho až kůra zesklovatí, pak ji scedíme a obalíme ve zbytku (50 g) cukru. Necháme zaschnout.

2. Pomeranče v čokoládě

4 pomeranče
100 g bílé čokolády
200 g hořké čokolády na vaření
200 ml šlehačky

Bílou čokoládu pozvolna rozpustíme na vodní lázni. Takto připravenou čokoládou vytřeme pomocí štětce papírové košíčky, které necháme ztuhnout.

Mezi tím si zahřejeme smetanu s čokoládou tak, aby se spojily.

Z pomeranče vykrájíme segmenty, které i společně se štávou přidáme do rozpuštěné čokolády se smetanou, promícháme a nalijeme do čokoládových košíčků.

Necháme alespoň 2 hodiny v chladu.

Než nám v košíčku ztuhnou, vyrobíme si další část ozdoby, a to karamelové křupínky.

3. Karamelová křupínka

150 g cukru krupice
1 kávová lžička medu

Než čokoláda ztuhne, připravte si ozdobu číslo dvě.

Cukr utavíme na karamel přidáme med, promícháme a pomocí lžičky rozetřeme na teflonový nebo pergamenový papír.

4. Smetanový krém

3 žloutky
50 g cukru krupice
pár kapek pomerančového likéru
100 ml šlehačky

Žloutky s cukrem vyšleháme na vodní lázni do husté pěny, přidáme pár kapek pomerančového likéru jen na ovonění, sejmeme z lázně a šleháme do vychladnutí.

Do žloutkového základu zlehka vmícháme našlehanou šlehačku.

Po dvou hodinách vyjmeme košíčky z papírových obalů, na talíř nalijeme smetanový krém, do kterého posadíme košíček, posypeme jej pomerančovou trávou a zapíchneme do něj karamelovou křupínku.

Ohodnoťte tento recept: 

6 hlasů

Další recepty Celý díl