Maso

Kachna pečená na pomerančích zabalená v povidlové palačince

Kachnička upravená v pomerančové lázni a posléze pečená je móóóc dobrá, předobrá. Péče věnovaná marinování se opravdu vyplatí. A snoubení chutí s čerstvou zeleninou a povidlovou palačinkou je exotická, zároveň však českému vkusu velmi lahodící.

6-8 porcí

1 kachna
100 g másla
200 g hnědého cukru
1 l pomerančového džusu
4 kousky badyánu
4 kousky celé skořice
8 hřebíčků
hrst čerstvého koriandru
2 feferonky
4 pomeranče
100 ml sojové omáčky

1. Ve velkém hrnci v rozehřátém másle necháme rozpustit cukr, zalijeme jej džusem, přidáme pomeranče překrájené na čtvrtky, koření a sojovou omáčku, provaříme 15–20 minut, necháme zchladnout.

2. Kachně odsekneme křídla a na prsou uděláme hlubší zářezy a vložíme ji prsama dolů do marinády minimálně na 4 hodiny, nejlépe na 1–2 dny.

3. Marinovanou kachnu vyjmeme z nádoby a vložíme ji na rošt do trouby. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi hodinu a půl, dokud není maso měkké a kachna hodně tmavá (marináda na její kůži zkaramelizuje). Během pečení ji otáčíme a potíráme marinádou. Pečenou kachnu vykostíme, maso nakrájíme na nudličky.

palačinky

200 g hladké mouky
400 ml mléka
2 vejce
1 feferonka
hrst koriandru
sůl
pár kapek oleje do těsta
olej na pečení palačinek

4. Palačinky připravíme vymícháním hladkého těsta z mouky, mléka, sekaných feferonek, koriandru a soli. Dobré je do těsta přidat pár kapek oleje. Jsou vláčnější a lépe se pečou. Palačinky pečeme z obou stran na pánvi lehce vytřené olejem.

švestková pasta

200 g švestkových povidel
40 ml sojové omáčky

5. Švestková povidla vymícháme se sojovou omáčkou.

zelenina

150 g pórku
150 g salátových okurek
150 g čínského zelí

6. Pórek, okurky, čínské zelí nakrájíme na jemné nudličky.

7. Palačinky potíráme povidlovou pastou, vložíme do nich zeleninu, kachní maso a zavineme. Každou palačinku šikmo překrojíme a podáváme.

Ohodnoťte tento recept: 

9 hlasů

Další recepty Celý díl