Zeleninová jídla

Dušený fenykl v pomerančích s jasmínovo-mátovo-limetovou rýží

Výtečný fenyklový předkrm, který musíte vyzkoušet. Maso vám ani v nejmenším nebude chybět. Kdybyste se bez něj skutečně neobešli, fenykl v pomerančích se hodí k pečeným masům, obzvlášť ke kachně, zvěřině či hovězím steakům, vepřové panence…

4 porce

4 mladé malé fenykly
2 velké pomeranče
100 g kumquatů
1 malá chilli paprička
50 g másla
4 kuličky nového koření
4 bobkové listy
8 kuliček celého pepře
snítka tymiánu
300 ml pomerančového džusu
1 limeta (šťáva)
40 ml anýzového likéru
80 g medu
špetka soli

1. Z pomerančů nastrouháme kůru, kumqáty rozčtvrtíme a odstraníme vnitřní dužinu (tu nepoužíváme), chilli papričky a vše společně orestujeme na přepuštěném másle.

2. Do směsi přidáme koření (bobkový list, nové koření, pepř, tymián), zarestujeme, zalijeme šťávou z pomeranče a limetky, džusem, zastříkneme anýzovým likérem. Do tohoto rozvaru vložíme očištěný fenykl, podusíme 15–20 minut, dochutíme medem a špetkou soli.

rýže

200 g jasmínové rýže
sůl
40 g másla
kůra z jedné limety
snítka máty

Rýži vložíme do vroucí osolené vody, vaříme asi 12 minut, poté scedíme. Máslo rozpustíme, přidáme limetovou kůru, nasekanou mátu a promícháme s uvařenou rýží.

Ohodnoťte tento recept: 

8 hlasů

Další recepty Celý díl