Moučníky a cukroví

Čokoládový dortík s omáčkou z růžových květů

Růžová voda neboli výtažek z květů růže je považován již po stovky let za afrodiziakální elixír. Kořeny údajně sahají do Persie a 9. století. V našich krajích se růžová voda hojně požívala už ve středověku. Stačí pár kapiček, výtažek je poměrně omamný. Růžový elixír v kombinaci s čokoládou, uhrančivou vábničkou, je neodolatelný. Moučník nám dnes připravila cukrářka Linda Procházková, kterou znáte ze silvestrovského dílu.

4 porce

těsto na dortíky

200 g hořké čokolády
2 vejce
2 lžíce cukru
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce mandlí
olej na vymazání a hrubá mouka na vysypání formiček

Zapékací formičky vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou.

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, a za stálého míchání přidáme vejce, cukru, mouku a nahrubo sekané mandle, ponecháme asi 5 minut nad vodní lázní. Pak vlijeme do formiček a pečeme 13 minut při 160 °C. Nebo 8 minut při 160 °C – při této druhé variantě dortíky jen předpékáme, po vychladnutí uschováme v lednici a třeba až po dvou třech dnech je na pět minut dopečeme. Tak se můžete předem připravit na návštěvu, kterou pak oslníte skvělým afrodiziakálním dezertem.

omáčka

2 žloutky
50 g krupicového cukru
pár kapek výtažku z růžových květů
100 g ušlehané šlehačky
na ozdobu lístky růže, bílek, krupicový cukr, snítku máty

Na vodní lázni vyšleháme žloutky s cukrem do husté pěny, přendáme do misky a přidáme pár kapek vody z výtažků květu růže. Jakmile směs zchladne, zlehka promícháme s ušlehanou šlehačkou a v lednici vychladíme.

Ozdoba

Jednotlivé lístky růží potřeme pomocí štětečku rozmíchaným bílkem, zlehka je obalíme v krupicovém cukru a necháme zaschnout.

Na talíř nandáme omáčku, dortík, přes jemné sítko pocukrujeme moučkovým cukrem, ozdobíme lístečkem růže a máty.

P.S.

Růžová voda a olej se používá v kosmetice, velmi příjemné jsou masáže růžovým olejem. Extrakt z květů růže můžete koupit v obchodech s arabským zbožím.

Ohodnoťte tento recept: 

7 hlasů

Další recepty Celý díl