Biftek s pečeným banánem a jemnou zázvorovou omáčkou


Šťavnatý polosyrový biftek, jenž si uchovává hodnotné živočišné bílkoviny, zázvorová omáčka, která rozpálí organizmus, a jemný banán, co pohladí, vám dopřejí nevšední chuťový zážitek. A pokud nepřeženete velikost porce, těšit se můžete i na další zahřívací kolečko…
4 porce
800 g hovězí svíčkové nebo nízké roštěné
2 lžíce červené curry pasty
100 ml rostlinného oleje
hrubozrnná sůl
Maso nakrájíme na 4 stejné steaky, potřeme směsí curry pasty, oleje a soli a necháme jej odležet.
Na rozpálené pánvi s trochou oleje steaky opékáme z obou stran, střed by měl zůstat ještě trochu krvavý.
zázvorová omáčka
50 g cibule
50 g másla (2 × 25 g)
30 g čerstvého zázvoru
20 ml koňaku nebo brandy
50 ml bílého vína
200 ml smetany
50 g medu
čerstvě mletý pepř
sůl
Cibuli nakrájíme na jemné kostičky, opečeme na ½ másla, orestujeme dozlatova, přidáme jemně nakrájený nebo nastrouahný zázvor, orestujeme, zakápneme koňakem a zalijeme vínem, necháme krátce přejít varem, zalijeme smetanou, opět necháme přejít varem. Přecedíme, dochutíme medem, solí a pepřem, zjemníme máslem a už nevaříme.
banány
4 menší banány
50 g másla
20 g hnědého cukru
Banán podélně rozkrojíme a posypeme hnědým cukrem.
Na pánvi rozpustíme máslo a banán pozvolna pečeme pouze řezem dolů.
Ohodnoťte tento recept: