Maso

Bažant na divoko s kapustovým zelím a domácí těstovinou

Tušíte vůbec, kolik receptů už kluci za dobu vysílání uvařili? Je jich dobře přes dvě stě, většina z nich je původní tvorbou, jinak oba čerpají z archivů svých rodin, inspirují se cestováním, od svých kolegů, regionální gastronomií, atd.
Někdy musíme pátrat, abychom se neopakovali. Ovšem i recepty odvysílané jsou další inspirací pro nás samotné. Takový bažant nadivoko je inspirován králíkem z dílu francouzského, domácí noky jsou z dílny Filipovy babičky. Zelí jsme vařili již na mnoho způsobů, ale delikátní kapustové až dnes! Skvělá vydatná krmě.

4 porce

1 očištěný bažant
400 g špeku na špikování a do základu
hrst divoké koření (celý pepř, nové koření, jalovec, bobkový list)
5 středních cibulí
0,7 l červeného vína
cca 0,4 l vody
olej
sůl

1. Bažanta rozporcujeme na čtyři porce, prošpikujeme špekem, osolíme.

2. Kousky bažanta prudce opečeme na oleji, vyjmeme, přidáme na kostičky krájený zbytek špeku a nahrubo krájenou cibuli, restujeme dozlatova, v půlce restování přidáme koření.

3. Do cibulového základu vložíme bažanta, zalijeme vínem a vodou, dusíme doměkka, cca 1 hodinu.

kapustové zelí

600 g kapusty
1 cibule
30 g sádla
cca 0,4 l vody na podlití
kmín
mletý pepř
sůl

Na sádle orestujeme na malé kostičky nakrájenou cibuli dozlatova, přidáme na hrubší kusy krájenou kapustu, zarestujeme, osolíme, opepříme, přidáme drcený kmín, zalijeme vodou a dusíme doměkka.

těstovinové noky

300 g hladké mouky
3 vejce
lžička soli
50 ml vody
lžíce oleje
lžíce sádla
2 snítky tymiánu
pepř

1. Z vajec, mouky, soli, oleje a vody vypracujeme v míse polotuhé těsto, poprášíme moukou a necháme pod utěrkou alespoň půl hodiny odpočívat.

2. Těsto vyklopíme na pomoučený vál, rozdělíme jej na čtyři části, ze kterých vyvalujeme dlouhé „hady“ asi na prst tlusté, ty pak krájíme na malé, asi 1,5 cm dlouhé špalíčky, na vále je ihned pomoučíme, aby se neslepily, než zpracujeme všechno těsto.

3. Noky vkládáme do vroucí osolené vody s pár kapkami oleje, vaříme 7 minut, poté vybíráme cedníkem a vkládáme do mísy se lžící sádla, dobře promícháme a podle chuti kořeníme tymiánem a pepřem nebo čerstvě sekanou petrželkou.

Ohodnoťte tento recept: 

14 hlasů

Další recepty Celý díl