Těstoviny

Strapačky se zelím

Strapačky k nám přišly ze Slovenska. Je to další verze „halušek“. Díky špeku a kysanému zelí jsou výrazné a pikantní, energeticky velmi vydatné a móc dobré.

4-6 porcí

800 g syrových brambor
250 g hladké mouky
1 vejce
sůl
30 g sádla
100 g špeku
200 g cibule
500 g kysaného zelí
hrst čerstvé petrželky

1.Syrové brambory nastrouháme na jemném struhadle a smícháme s moukou, vejcem, osolíme. Dobře vypracované těsto má mít polohustou konzistenci (nesmí téct), aby šlo dobře propasírovat skrz „nokové“ síto.

2.Halušky zaváříme do vroucí osolené vody, jakmile vyplavou na povrch, krátce (3 minuty) povaříme, scedíme a promícháme s trochou sádla.

3. Špek nakrájíme na kostky, cibuli na kostičky. Špek vypečeme, osmahneme na něm cibuli, přidáme pokrájené kysané zelí, prohřejeme a nakonec smícháme s vařenými noky a jemně sekanou petrželkou.

Další recepty Celý díl