Saláty

Teplý salát z pečených brambor

500 g salátových brambor
300 g cibule
300 g čerstvé červené řepy
1 hlavička česneku
30 ml olivového oleje
čerstvý rozmarýn a tymián
čerstvě mletý pepř
sůl

dresink

3 lžíce citrónové šťávy
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce krájené pažitky nebo petrželky
čerstvě mletý pepř
sůl

1. Omyté a oškrábané brambory nakrájíme na tenké plátky, cibuli na větší klínky, česnek rozmáčkneme, vše smícháme s nasekanými bylinkami, okořeníme solí a pepřem, nakonec zlehka promícháme s oloupanou a nakrájenou červenou řepou (řepu až nakonec, aby nám zbytečně neobarvila ostatní suroviny) a vložíme na vymaštěný pekáč. Při 180 °C pečeme cca 25 minut.

2. V míse vymícháme citrónovou šťávu s olivovým olejem, solí, pepřem a pažitkou v kompaktní dresink. Před podáváním pečenou zeleninu dresinkem pokapeme. Salát podáváme teplý nebo vlažný jako přílohu k pečeným špačkům.

Další recepty Celý díl