Maso

Uzeniny zapečené s kysaným zelím

„Choucroute“ [šukrut] je pověstná alsaská specialita. Právě tady našli kluci inspiraci a přenesli ji do našich luhů a hájů. V alsaské oblasti se z gastronomického hlediska protínají lehčí a jiskrné francouzské chutě s těžšími německými. Proto zde nacházíme kombinaci vydatných uzenin s pikantním zelím snoubených s lahodným bílým vínem. Tyto protiklady mají zásluhu na vynikajícím výsledku.

6-8 porcí

200 g tenkých plátků prorostlé slaniny
1 kg kysaného zelí
500 g brambor
500 g uzené krkovice
4 nožičky paprikové klobásy
2 nožičky domácích párků
3 cibule
6 stroužků česneku
8 bobkových lístků
8 hřebíčků
8 kuliček pepře
8 kuliček nového koření
250 ml bílého vína (ryzlink rýnský, tramin)
250 ml hovězího vývaru
čerstvě mletý pepř
sůl

1. Dno pekáče vyložíme slaninou. Na slaninu rozložíme polovinu kysaného zelí, půl dávky koření, pak brambory nakrájené na plátky, na kolečka nakrájenou klobásu, párek, plátky krkovice, cibuli a česnek, dobře přimáčkneme, osolíme, opepříme a přikryjeme druhou polovinou zelí.

2. Směs zalijeme vínem a vývarem, posypeme zbytkem koření, zakryjeme poklicí nebo alobalem a dusíme v předehřáté troubě při 170 °C cca 1 hodinu. Ke konci poklici (alobal) sundáme a dopečeme dozlatova.

Další recepty Celý díl