Tvarohová zmrzlina s rozinkami v karamelu

Domácí smetanovou zmrzlinu máme v našem gastronomickém repertoáru poprvé. Vneste malou změnu mezi vánoční cukroví a jako dezert podávejte ledové pohlazení se sultánkami v karamelu.
4 porce
200 g tučného tvarohu
200 g vyšlehané šlehačky
40 g vanilkového cukru
1 vanilkový lusk
80 g krupicového cukru
60 g hrozinek sultánek
300 ml hroznové šťávy
40 ml rumu
2 granátová jablka
1. Cukr v kastrůlku nebo hlubší pánvi rozpustíme a necháme mírně zhnědnout, zalijeme hroznovým džusem a za stálého míchání přivedeme k varu (karamel, který zalitím ztuhl, se rozpustí), přidáme sultánky a svaříme do medové konzistence.
2. Tvaroh vyšleháme s vanilkovým cukrem a semínky vanilkového lusku a zlehka do něj vmícháme dotuha ušlehanou šlehačku.
3. Do mističek na dno nalijeme sultánky v karamelu, necháme vychladit a navrstvíme tvarohovou směs. Plné mističky vložíme do mrazáku důkladně zmrznout.
3. Jádra granátových jablek ohřejeme v kastrůlku společně s rumem.
4. Zmrzlinu vyjmeme z mrazáku tak 15 minut před podáváním, aby trochu „povolila“ a získala žádanou konzistenci.
5. Zmrzlinu vyklopíme na talíř a přelijeme teplými jádry granátového jablka.
Ohodnoťte tento recept: