Maso

Marinovaná kachní prsa s bulgurem a vánoční omáčkou

Máte rádi jemné šťavnaté maso? Dbejte na Ondrova doporučení a sami sebe odměníte chutným kachním steakem. Určitě jej nechte marinovat přes noc, dopřejte mu koupel v červeném víně a provensálských bylinkách. K němu skvěle padne exotická příloha z bulguru a sušeného ovoce přelitá pikantně kořeněnou vánoční pomerančovou omáčkou. Fakt lahůdka.

4 porce

maso

800 g kachních prsou
400 ml kvalitního červeného vína
hrst provensálského koření
čerstvě mletý pepř
sůl

1. Kůži na kachních prsou nařežeme, okořeníme pepřem a provensálským kořením a zalijeme vínem. Necháme odležet kůží nahoru nejlépe přes noc.

2. Po naložení prsa vyjmeme, osušíme, osolíme, znovu trochu opepříme a nasucho je ze strany kůže pečeme 8 minut (středně propečené – medium) až 10 minut (zcela propečené – well done), nejprve zprudka, poté pozvolna. Prsa přendáme na pekáč a dopékáme ještě asi 6 minut v troubě na 160 °C.

bulgur

200 g bulguru
100 g směsi sušeného ovoce (jablka, banány, ananas, hrušky)
50 g másla
4 lžíce medu
30 ml olivového oleje
čerstvě mletý pepř
sůl

1. Sušené ovoce nakrájíme nadrobno, orestujeme na přepuštěném másle, přisypeme bulgur, zalijeme vařící vodou v poměru 1:1, osolíme, zamícháme, zakryjeme pokličkou a necháme 15 minut nabobtnat.

2. Bulgur po nabobtnání dochutíme olivovým olejem, medem, solí a pepřem.

vánoční omáčka

1 l dobrého pomerančového džusu
3 hvězdičky badiánu
5 hřebíčků
2 kousky celé skořice
čerstvě mletý pepř
sůl

1. Pomerančový džus nalijeme do hrnce, přidáme skořici, badyán, hřebíček a svaříme (zredukujeme) asi na polovinu, trochu osolíme.

Prokrojené kachní prsíčko servírujeme s hotovým bulgurem a přelité pomerančovou omáčkou. Ozdobit můžeme plátkem sušeného pomeranče.

Další recepty Celý díl