Moučníky a cukroví

Alsaský jablkový koláč

Alsaský jablkový koláč je moučník, do kterého se u Ann zamiloval Ondřej, přestože na sladké moc není. Koláč je jemný, křehký, jednoduše výtečný.

6-8 porcí

těsto křehké slazené

300 g hladké mouky
15 g krystalového cukru
2 špetky soli
150 g másla
1 vejce

cca 50–60 ml studené vody

1. Mouku smíchanou se solí a cukrem propracujeme s máslem (změklým při pokojové teplotě), vejcem a vodou v hladké těsto, které necháme alespoň 1 hodinu v lednici.

2. Z těsta vyválíme podle tvaru a velikosti formy cca 4 mm plát, kterým vyložíme formu (včetně postranních stěn) a těsto na pár místech lehce propíchneme vidličkou. Těsto ve formě necháme ještě půl hodiny v lednici. Okraj ve formě drží lépe tvar a neklouzá dolů.

Vhodná forma (originál francouzská) je kulatá zapékací skleněná o průměru 30 cm s výškou okraje 3 cm, ale můžete použít jakoukoliv jinou, třeba keramickou, okraje by měly být vždy nízké. Koláč se pak lépe krájí a porcuje.

náplň

600 g oloupaných a nakrájených jablek
25 g cukru na posypání

2 vajíčka
70 g cukru do přelivu
20 g vanilkového cukru
100 ml plnotučného mléka
100 ml smetany na šlehání

1. Oloupaná jablka nakrájíme na plátky, poklademe je úhledně na těsto, posypeme cukrem a pečeme ve středně vyhřáté troubě 20 minut.

2. Metlou vyšleháme vajíčka s cukrem, mlékem a smetanou. Tímto přelivem rozpečený koláč zalijeme a pečeme ještě dalších 20 minut. Koláč se podává vlažný.

Další recepty Celý díl