Polévky

Zelňačka a cibulové dalamánky

Dalo by se říci: co kraj, to jiná zelňačka. My jsme vybrali jemně pikantní a vydatnou. Na naši zelňačku nakoupíte během 15 minut, uvaříte ji během 30 minut, použijete jeden hrnec a nakrmíte s ní spoustu hladových strávníků.
Bílé křupavé zelí nabité vitamíny je velká lahůdka, vkládejte ho do polévky až na úplný konec, po uvaření brambor. Brambory spolu s kysaným zelím se vaří pomaleji a jinak chutnají. Pokud neholdujete masu nebo máte malé děti, vynechejte slaninu, zelňačka je vynikající i tak. Pokud k zelňačce upečete dále popsané dalamánky, ovace vás neminou.
Dnes můžeme běžně nakoupit bezpočet druhů bílého či celozrnného pečiva různých tvarů a rozličných ingrediencí. Ale kdo z vás vyzkoušel své vlastní dalamánky? Přiznejme si, že mnohým z nás připadá pečení domácího pečiva příliš náročné na čas. Určitě se ale během roku najde chvíle, kdy chcete překvapit rodinu, přátele, nebo si jen tak zakuchtit. A to je ta pravá chvíle, kdy můžete vyzkoušet výrobu svých vlastních dalamánků. Jsou skvělé. Voňavé, čerstvé, se zlatou kůrčičkou

4 porce

50 ml oleje
20 g hladké mouky
20 g mleté červené papriky
100 g anglické slaniny
250 g brambor
250 g kysaného zelí
100 ml smetany
8 kuliček celého pepře
4 kuličky nového koření
4 bobkové listy
špetka kmínu
špetka mletého pepře
sůl
2 pol. lžíce pažitky nebo petrželky

1. připravíme jíšku na oleji opražíme slaninu a orestujeme, přidáme mouku a mletou papriku, zalijeme studenou vodou a za stálého míchání přivedeme k bodu varu.

Přidáme očištěné a na kostičky nakrájené brambory, sůl, kmín, bobkový list, pepř a nové koření

2. po cca 15 minutách přidáme kysané, na kratší kousky pokrájené zelí a zalijeme smetanou a krátce povaříme

3. z polévky vyjmeme koření - bobkový list, celý pepř a nové koření, (ale jsou i tací, kteří ho tam rádi nechávají). Dochutíme mletým pepřem, popřípadě solí, a sypeme posekanou petrželkou nebo pažitkou

cibulové dalamánky

42 g droždí
1 pol. lžíce krystalového cukru
3 dcl vlažné vody
250 g žitné celozrnné mouky
250 g hladké pšeničné mouky
1 dcl olivového oleje
1 střední cibule
1 pol. lžíce drceného kmínu
2 špetky tymiánu
sůl
pepř
na posypání celý kmín, hrubou sůl

1. připravíme si Ondřejův rychlokvásek droždí rozetřeme s krystalovým cukrem na řídkou kašičku, zalijeme 1,5 dl vlažné vody, zaprášíme moukou a necháme kvásek vyběhnout

2. přidáme zbytek ingrediencí a vypracujeme polotuhé těsto. Po jeho vykynutí tvarujeme dalámánky, sypeme kmínem a hrubozrnnou solí či jinými semínky, která máme po ruce

3. pečeme dozlatova, cca ½ hodiny, ještě horké potřeme slanou vodou

Další recepty Celý díl