Houby

Quiche [kiš] se žampiony

6-8 porcí

těsto

300 g hladké mouky (nebo 200 g hladké a 100 g pšeničné celozrnné)
150 g másla
sůl
studená voda - aby těsto bylo tuhé a nelepilo se, cca 100 ml

1. Mouku osolíme a zpracujeme s máslem změklým při pokojové teplotě a vodou v hladké těsto. Těsto necháme alespoň jednu hodinu v lednici odpočívat (lépe přes noc).

2. Na vále vyválíme z těsta podle tvaru a velikosti formy plát, cca 4 mm silný a vyložíme jím pečlivě formu. Takto vyloženou formu opět vložíme do lednice alespoň na půl hodiny.

Podle Anne si můžete takto připravenou formu vložit i do mrazáku a pak podle potřeby použít.

Nejlepší forma skleněná ohnivzdorná - zapékací s nižším okrajem. My jsme při natáčení používali kulatou skleněnou o průměru 30 cm a výškou okraje 3 cm.

náplň

600 g žampionů nebo lesních hub
1 citrón
80 g másla
150 g smetany
150 g mléka
1–2 žloutky
lžíce a půl hladké mouky
muškátový oříšek
pepř
sůl

1. Očištěné a nakrájené žampiony osmahneme na másle, zasypeme moukou, za stálého míchání přilijeme mléko, zavaříme a odstavíme, přidáme žloutek, smetanu, ochutíme citrónovou šťávou, muškátovým oříškem, solí a pepřem.

2. Náplň vylijeme do formy vyložené těstem, pečeme 30–40 minut na cca 180 °C.

Ohodnoťte tento recept: 

60 hlasů

Další recepty Celý díl