Vepřový burger


Vepřový burger je sice netradiční, ale vynikající! Měli byste vyzkoušet.
6−8 porcí
600 g vepřové plece
drcený černý pepř, nové koření, bobkový list, kmín
2 lžíce zauzené papriky
sůl
1 velká cibule
5 stroužků česneku
olej nebo vepřové sádlo
směs bylinek (rozmarýn, tymián, petrželka, šalvěj)
250 ml červeného vína
Rozdrtíme koření a smícháme se zauzenou mletou paprikou. Vepřovou plec důkladně v této směsi koření obalíme.
Na sádle osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli a nasekaný česnek dosklovata, v základu opečeme maso ze všech stran, přidáme bylinky, podlijeme vínem, osolíme, zaklopíme a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C doměkka. Upečené maso natrháme dvěma vidličkami na kusy.
Barbecue omáčka
4 lžíce oleje
1 cibule
4 stroužky česneku
2 lžíce cukru
2 lžíce rajčatového protlaku
400 g drcených rajčat
worcesterská omáčka
jablečný ocet
červené víno
chilli
med
sůl
Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a nasekaný česnek, opečeme dorůžova, zasypeme třtinovým cukrem, necháme zkaramelizovat, vmícháme rajský protlak, zarestujeme, poté přidáme drcená rajčata, opět zarestujeme, vmícháme zauzenou papriku, ochutíme worcesterskou omáčkou, střikem jablečného octa, červeným vínem, chilli, medem a pozvolna provaříme.
Koriandrová majonéza
6 lžic majonézy
hrst koriandru
limetová šťáva
sůl
Majonézu smícháme s nasekaným koriandrem, limetovou šťávou a solí.
Na podávání
6−8 housek
římský salát
jarní cibulka
kyselá okurka
Housky před podáváním rozkrojíme a nasucho rozpečeme. Poté jednu část potřeme barbecue omáčkou, navršíme natrhanou pečenou vepřovou plec, nakrájený římský salát, jarní cibulku, okurku, zakápneme koriandrovou majonézou a zaklopíme druhou částí housky.
Ohodnoťte tento recept: