Polévky

Kuřecí krém s chřestem

Jemná, lahodná a posilující je polévka, jejímž základem je silný kuřecí vývar.

6−8 porcí

silný vývar a maso z půlky kuřete
2 šalotky
50 g másla
2 lžíce hladké mouky
500 g chřestu
250 g kuřecích jater
(bílé portské, brandy či koňak)
muškátový oříšek
citronová kůra a šťáva
sůl
250 ml smetany
pažitka

Maso z uvařeného kuřete obereme a roztrháme. Chřest očistíme a nakrájíme, špičky necháme stranou. Očistěná játra zakápneme portským a necháme marinovat. Na části másla (30 g) osmahneme nadrobno nakrájené šalotky dosklovata, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme zchladlým vývarem a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme 15 minut. Ochutíme solí, muškátovým oříškem, citronovou kůrou i šťávou, zjemníme smetanou, vložíme chřest (bez hlaviček, ty použijeme až při servírování) a ještě 5 minut provaříme.

Těsně před podáváním opečeme játra na másle a spolu s hlavičkami chřestu vkládáme přímo do talíře, sypeme pažitkou.

Ohodnoťte tento recept: 

2 hlasů

Další recepty Celý díl