Maso

Králičí roláda plněná fáší se švestkami, anglickou slaninou a špenátem a batátové noky s mandlemi

Pokrm Veroniky Myronové ze SOU U Krbu, Praha 10

4 porce

Králičí roláda

1 králík
150 g plátků prosciuttu crudo
fáš z králíka se sušenými švestkami (viz níže)
2 hrsti mladého špenátu
75 g anglické slaniny
mletý pepř
sůl

Připravíme si vykostěná králičí stehna a hřbet. Stehna naklepeme (přes folii). Na potravinářskou rozložíme šunku, poté vyklepané stehno, osolíme, opepříme, rozložíme lístky mladého špenátu, na střed anglickou slaninu, poté fáš (viz níže), králičí hřbet a dobře zabalíme do tvaru rolády, do folie dobře utáhneme. Pečeme v troubě vyhřáté na 120 °C ve vodní lázni 50-60 minut.

Králičí fáš se sušenými švestkami

Odřezky z králíka a maso z předních běhů
2 lžíce slunečnicového oleje
1 středně velká cibule
40 g anglické slaniny
40 ml smetany
1 žloutek
20 ml bílého portského vína
mletý pepř
sůl
50 g sušených švestek

Odřezky a vykostěné přední běhy nakrájíme na malé kostky. Cibuli a špek nakrájíme na kostičky, oboje na troše oleje opečeme, vmícháme tymián a králičí maso. Směs odstavíme, vmícháme smetanu, žloutek, bílé portské, mletý pepř, sůl a rozmixujeme. Na závěr vmícháme na drobné kostičky sušené švestky.

Batátové noky s mandlemi

700 g batátů
asi 170 g hladké mouky
30-50 g másla
80 g plátků mandlí

Očistěné batáty nakrájíme i se slupkou na větší kusy, zabalíme do alobalu a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C 30 minut. Poté necháme zchladnout. Batáty oloupeme a nastrouháme najemno. Smícháme s hladkou moukou, vejcem a solí. Pomocí dvou lžic nebo jedné lžíce a dlaně tvarujeme noky, které vkládáme do vroucí vody. Jsou hotové, jakmile vyplavou na povrch. Poté je vyjmeme, necháme okapat a opékáme na másle spolu s mandlemi.

Ohodnoťte tento recept: 

9 hlasů

Další recepty Celý díl