Staročeské lívance s teplým ovocem
Kdo by si jednou za čas nepochutnal na klasických lívancích? Jsou skvělé jemné a nadýchané. Navíc dají méně práce, než se zdá. Pokud je připravujete pro návštěvu, uvidíte, že úspěch vás nemine. Doporučujeme vyzkoušet i lívance obalené ve směsi mleté skořice a moučkového cukru chutnají výborně i druhý den k snídani s bílou kávou.
4 porce
lívancové těsto
250 g hladké mouky
25 g droždí
1 vejce
300 ml mléka
20 g vanilkového cukru
50 g plátkovaných madlí
špetka soli
olej na smažení
ovocná směs
400 g čerstvého nebo mraženého lesního ovoce
50 g cukr krupice
2 dcl šlehačky ke šlehání
1 kávová lžička mleté skořice
1. droždí pokojové teploty dáme do mísy a protřeme s cukrem, jakmile zřídne, přidáme teplé mléko (max. 70 °C!), mouku, vejce, sůl, vanilkový cukr, plátky mandlí a vypracujeme těsto, které necháme v nádobě přikryté utěrkou asi půl hodiny kynout
2. na lívanečníku pečeme na oleji lívance dozlatova z obou stran
3. šlehačku ušleháme spolu se skořicí
4. lesní ovoce prohřejeme v rendlíku s cukrem a prokládáme jím hotové lívance, zdobíme skořicovou šlehačkou, můžeme ozdobit meduňkou či mátou
Ohodnoťte tento recept: