Různé

Koláč s kysaným zelím a klobáskou

Koláče na slano jsou alternativou pizzy – a tady máme jeden s českým kysaným zelím a pikantní klobáskou! Chutná teplý i studený.

Těsto

½ kostky droždí (20 g)
250 ml vlažné vody
500 g hladké mouky
200 g eidamu
2 lžičky soli
4 lžíce olivového oleje
polohrubá mouka na podsypání

Droždí promícháme s vlažnou vodu a trochou mouky. Zakryjeme utěrkou a necháme vykynout, poté smícháme se zbytkem mouky, nastrouhaným eidamem, solí a olejem. Vypracujeme hladké těsto, které zakryté necháme hodinu vykynout. Poté vyválíme 2/3 těsta do tvaru plechu a navršíme náplň – viz níže. Ze zbytku těsta vykrájíme pruhy, které ozdobně navršíme do tvaru mřížky, a potřeme je žloutkem. Do okýnek mřížky vyskládáme kolečka klobásy. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 40−45 minut.

Náplň

2 středně velké cibule
2 lžíce oleje
500 g kysaného zelí
200 g eidamu
2 vejce
1 bílek
mletý pepř
mletý kmín
300–400 g pikantní klobásy

Na potření

1 žloutek
1 lžíce mléka

Na podávání

pažitka

Na oleji osmahneme nadrobno nakrájené cibule dosklovata, přidáme pokrájené zelí, z něhož jsme předem vymačkali přebytečnou šťávu. Podusíme a necháme vychladnout. Nahrubo nastrouhaný sýr smícháme s vajíčky, bílkem a kořením. Vše promícháme s dušeným zelím a poklademe na připravené těsto.

Ohodnoťte tento recept: 

22 hlasů

Další recepty Celý díl