Různé

Ořechový chléb

Není nad doma upečený chléb! Vyzkoušejte ořechový od Kluků v akci. Je moc dobrý!

2 kostky droždí (po 42 g)
2 lžíce krupicového cukru
0,5 l podmáslí
100 ml vody
50 g másla
500 g celozrnné žitné mouky
500 g hladké mouky
1 hrnek vlašských ořechů
3 lžíce vinného octa
3 lžíce kmínu
3 lžíce fenyklu
2 lžíce soli
voda na potření

Droždí rozmícháme s cukrem, zalijeme trochou vlažného podmáslí, zasypeme trochou mouky a necháme vzejít kvásek. Poté přimícháme ostatní ingredience a vypracujeme hladké těsto, které necháme zakryté utěrkou na teplém místě hodinu kynout. Během kynutí můžeme promísit.

Z těsta vytvoříme čtyři bochánky, které necháme na plechu vyloženém pečicím papírem ještě 15−20 minut vykynout, pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C 45−60 minut. Během pečení i na závěr potřeme vodou.

Kůrka by měla být zlatohnědá, křupavá. Zda je těsto pečené, vyzkoušíme zapíchnutím špejle. Když se na ní těsto nelepí, je upečeno. Chléb necháme na mřížce vychladnout.

Ohodnoťte tento recept: 

39 hlasů

Další recepty Celý díl