Ryby a mořské plody

Kapr dušený ve vinné omáčce s kedlubnou a grilovaným česnekem

Pravdou jest, že našinec, pokud není z rybářské rodiny nebo si nějakým jiným zázračným způsobem nezvykl konzumovat pravidelně ryby, česko-moravský rybí jídelníček strádá a churaví, s rybou se potká párkrát do roka. Je to škoda, poněvadž nejen že jsou ryby zdravé, ale kromě klasických úprav jsou i poměrně snadné a lahodné receptury netradiční kombinace. Žádná gastronuda se tedy nekoná. Třeba právě takový kapr. Ve variaci bylinkové rybí várky je dušený spolu s kedlubnou a ve výsledku má velmi velmi lahodnou a jemnou chuť.

4 porce

4 podkovy z kapra
100 g špeku
300 g červené cibule
50 g krupicového cukru
750 ml bílého vína
2 kedlubny
80 g másla
4 hřebíčky
1 badyán
snítka tymiánu
4 paličky česneku
4 plátky černého chleba
pepř
sůl

1. Kostičky slaniny rozpečeme, přihodíme nakrájenou cibuli a osmahneme dozlatova, přidáme bylinky, tymián, badyán a hřebíček, zasypeme cukrem, zarestujeme, zalijeme vínem, osolíme, opepříme.

2. Do této várky vložíme podkovy kapra, na něj navrstvíme kedlubnu a pod pokličkou dusíme asi 25–30 minut.

3. Jakmile je maso dušené, stáhneme z ohně, zjemníme máslem (již nevaříme).

4. Půlky česnekových hlaviček opečeme na grilu a spolu s chlebem podáváme ke kaprovi.

Ohodnoťte tento recept: 

3 hlasů

Další recepty Celý díl