Těstoviny

Gratinované makarony

Tento recept je příkladnou ukázkou, jak ke kulinářským výtvorům přistupují špičkoví kuchaři, co mají na dosah výsostné lahůdky patřící k noblesnímu stolování a samozřejmě hosty, kteří jejich umění ocení, a to i finančně. Určitě je dobré vědět, jak se stoluje u mistra, kuchařského nestora století, Joëla Robuchona.

Náplň

80 g šunky
160 g jater foie gras
80 g nakládaných lanýžů
80 g blanšírovaného celeru
100 ml smetany ke šlehání
50 ml madeirského vína
150 ml silného kuřecího vývaru
30 g másla
sůl
čerstvě mletý pepř
100 g sýru gruyère

Do rendlíku vlijeme smetanu, madeirské víno, kuřecí vývar, vložíme kousíček másla a redukujeme do husté omáčky. Odstavíme a smícháme se šunkou, foie gras a celerem nakrájeným na kostičky a lanýži nakrájenými na plátky.

250 g dlouhých makaronů
2 l vody
½ l mléka
2 lžíce arašídového oleje
2 stroužky česneku
sůl

Do vody s mlékem, arašídovým olejem, rozmáčknutými stroužky česneku a solí dáme vařit makarony na skus. Když jsou vařené, scedíme je a polovinu jich vyrovnáme na dno zapékací mísy vyložené pečicím papírem a potřené máslem, posypeme polovinou nastrouhaného sýru gruyère, navršíme připravenou směs (viz výše), vyskládáme makarony, zasypeme sýrem a pečeme ve vyhřáté troubě na 150 °C 15 minut, na závěr zapečeme dozlatova při 200 °C.

Ohodnoťte tento recept: 

2 hlasů

Další recepty Celý díl