Maso

Ve slanině balená vepřová panenka s mačkanou kořenovou zeleninou a šalotkovou omáčkou

Zdeněk přichází s trikem, jak připravit panenku tak, aby zůstala šťavnatá. Mačkaná zelenina je výbornou a zdravou přílohou a navinulá šalotková omáčka dodá pokrmu patřičný šmrnc.

4 porce

600 g vepřové panenky
snítka tymiánu
mletý pepř
asi 16 plátků anglické slaniny

Vepřovou panenku očistíme od blan a opepříme. Anglickou slaninu vyskládáme na potravinářskou folii, na spodní kraj položíme panenku, dobře zabalíme a dáme do trouby vyhřáté na 80 °C na 30 min. Téměř hotovou panenku rozbalíme z folie a ještě zprudka opečeme na pánvi a necháme chvilku odstát.

Mačkaná zelenina

150 g mrkve
150 g celeru
150 g cibule
150 g řapíkatého celeru
voda na uvaření
sůl
50 g másla
pažitka
mletý pepř

Zeleninu nakrájíme na kusy a vaříme doměkka (téměř rozvaříme), poté ji scedíme, opečeme na másle, osolíme, opepříme a přimícháme nasekanou pažitku.

Šalotková omáčka

200 g šalotky
200 ml bílého vína
100 g másla
snítka tymiánu a rozmarýnu
mletý pepř
sůl

Šalotku nasekáme najemno a zpěníme na časti másla, přidáme nasekaný tymián, zalijeme vínem a krátce necháme povařit, nakonec přidáme zbytek másla a metličkou omáčku spojíme, osolíme, opepříme a můžeme servírovat.

Ohodnoťte tento recept: 

60 hlasů

Další recepty Celý díl